Arrangementer
Foredrag 12. marts kl. 17-19, 4. maj Kollegiet, Frederiksberg Bredegade 13 B
Shellhuset og Den Franske Skole
Foredrag ved historiker og forfatter Christian Aagaard
Den 21. marts 1945 lettede 51 svært bevæbnede RAF-fly fra deres luftbase i England, med kurs mod København. Deres mål var Gestapos danske hovedkvarter i Shellhuset, der for enhver pris skulle udslettes. Selve præcisionsangrebet på Shellhuset var en ubetinget succes. Men samtidig indtraf katastrofen på Frederiksberg, hvor en række bombefly tog fejl af målet og smed deres bombelast over et civilt beboelseskvarter. Blandt de ramte bygninger var Den Franske Skole og mere end 100 uskyldige blev dræbt, deriblandt 87 børn.
I sit foredrag blotlægger Christian Aagaard – historiker og forfatter til bogen Bombemål Shellhuset – detaljerne om den skæbnesvangre dag i 1945.
Der er begrænsede pladser, så tilmelding er nødvendig. Tilmelding sker ved mail til stadsarkivet@frederiksberg.dk
Foredrag 9. april kl. 17-19, 4. maj Kollegiet, Frederiksberg Bredegade 13 B
Nonnerne før, under og efter katastrofen 21. marts 1945
Den franske Skole ”Institut Jeanne d’Arc” på Frederiksberg
Foredrag ved historiker Susanne Malchau Dietz
Den 21. marts 1945 faldt bomberne fra Royal Air Forces’ fly fejlagtigt over Den franske Skole på Frederiksberg, hvor der den dag befandt sig 529 mennesker. En katastrofal fejltagelse som kostede 86 børn, 3 lærerinder, 5 redningsfolk og 10 søstre livet.
I år er det 80 år siden. Gennem de forløbne årtier er katastrofen og dens ofre beskrevet gennem mangfoldige bøger, artikler og film. I baggrunden af samtlige fortællinger står en væsentlig aktør, nemlig det franske ordenssamfund Sankt Joseph Søstrene af Chambéry, som var skolens ejer. De etablerede sig i Danmark i 1856, som det første romersk-katolske ordenssamfund efter reformationen. De opførte og drev en lang række skoler og hospitaler landet over på trods af en udtalt antikatolicisme i kongeriget, herunder også en succesfuld skole på Frederiksberg.
I 1945 da bomberne faldt husede skolen omkring 500 elever, en kostskole og et søsterkommunitet på ca. 40 søstre/nonner. Søstrene, som var af forskellig nationalitet, havde det til fælles, at de bundet af deres klosterløfter levede i overensstemmelse med ordenens regelsæt (konstitutioner). I sagens natur var en del af dem lærerinder.
I foredraget sætter Susanne Malchau Dietz fokus på disse 40 søstres kald til klosterlivet og det liv de havde i rammen af et fagligt virke og et lukket klosterliv. Hvem var de? Hvor kom de fra? Hvilken uddannelse og hvilke opgaver? Hvad ved vi om de søstre, der døde? Og hvordan formede livet sig for dem, der overlevede?
Der er begrænsede pladser, så tilmelding er nødvendig. Tilmelding sker ved mail til stadsarkivet@frederiksberg.dk
Generalforsamling 30 april – kl. 19 på 4. maj kollegiet.
Egentlig indkaldelse udsendes senere
Foredrag 14. maj kl. 17-19, 4. maj Kollegiet, Frederiksberg Bredegade 13 B
Teaterliv i en krigstid – Frederiksbergs teatre under Besættelsen 1940-45
Foredrag ved museumsinspektør Emil Møller Christensen
Kan man spille teater i krigstid? Og hvilken rolle og berettigelse får scenekunsten, når et land
er besat? Det er nogle af de helt centrale spørgsmål, når cand.mag. i Teater- og Performancestudier og rundviser ved STORM – museet for humor og satire, Emil Møller Christensen, belyser teaterlivet på Frederiksberg under Besættelsen. Trods krigens mørke og utryghed oplevede flere teaterscener på Frederiksberg en blomstringsperiode mellem 1940-45. Teatrets rum blev så at sige et ”åndehul” midt i den usikre tid. Teaterlivet på Frederiksberg under Besættelsen er fortællingen om gigantiske publikumssucceser som den sofistikerede komedie Privatliv. Her samledes folk til lystig adspredelse. Samtidig blev teatret et sted, hvor der mere eller mindre indirekte blev sat ord på, hvad det vil sige at være menneske i en krigstid. Det skete, mens udgangsforbud, schalburgtage og censur i stigende grad blev en del af virkeligheden for Frederiksbergs teatre.
Der er begrænsede pladser, så tilmelding er nødvendig. Tilmelding sker ved mail til stadsarkivet@frederiksberg.dk
Generalforsamling
Onsdag d. 30. april kl. 19.30, 4. maj Kollegiet.
Årets generalforsamling afholdes onsdag d. 30 april på 4. maj Kollegiet. Efter generalforsamlingen vil forfatter og journalist Martin Sundstrøm præsentere sin nye bog „Katastrofen på den franske skole – Oplevet af børn, nonner og redningsfolk‟ der udkommer i marts 2025.